από FB: Ημερίδα / Public Programme: Conversations Δημόσια
 · ΔιοργανωτέςArt Space Pythagorion και Schwarz Foundation

Η ημερίδα στο Art Space Pythagorion θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. με δύο ομιλίες που θα προσεγγίσουν το θέμα της καταστροφής των καϊκιών στην χώρα μας. Έως σήμερα, η απώλεια των ελληνικών καϊκιών φτάνει τα 13.785 από τα περίπου 17.000 καΐκια που κάποτε αρμένιζαν στις Ελληνικές θάλασσες.Το 1991 ξεκίνησε το πρόγραμμα απόσυρσης αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαικής Ένωσης, με υποτιθέμενο στόχο τη μείωση της υπεραλίευσης και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων. Η οδηγία που εξέδωσε αρχικά η ΕΕ ήταν η απόσυρση των καϊκιών και η κατάθεση της επαγγελματικής άδειας. Το 2014 το πρόγραμμα τροποποιήθηκε και ενσωματώθηκε σε αυτό η υποχρεωτική καταστροφή των καϊκιών. Πρόκειται για μια πραγματική εθνική απώλεια η οποία έχει εκτυλιχθεί αθόρυβα. Όχι μόνο καταστρέφεται μια παράδοση αιώνων αλλά κινδυνεύει να χαθεί και η τεχνογνωσία των καραβομαραγκών. Κάθε καΐκι είναι μοναδικό μιας και κατασκευάζεται χωρίς τεχνικά σχέδια, αλλά από τη μνήμη και την εμπειρία του κάθε μάστορα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά πλήγματα που δέχονται οι κοινωνίες του Αιγαίου αυτή τη στιγμή των ευρωπαϊκών μεταλλάξεων.

Συμμετέχουν οι ομιλητές:
- Faye Tzanetoulakou, ιστορικός τέχνης και
επιμελήτρια του project «Τα καΐκια που πληγώναμε»
-Κώστας ∆αμιανίδης, ∆ρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου.
Θα ακολουθήσει σεμινάριο του Archipelagos - Institute of Marine Conservation για την πολυεπίπεδη έρευνα και τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος στο Αιγαίου.
Ομιλητές: Guido Pietroluongo, ∆ρ Κτηνιατρικής και Επικεφαλής Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών και
Anastasia Miliou, Υδροβιολόγος και Επιστημονική ∆ιευθύντρια,
Υπ. ∆ιδάκτωρ στην Αλιευτική ∆ιαχείριση / Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε Θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής.

Σχόλια