2018-11-13-ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Εικαστική Έκθεση
Συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, τη «Δημωφέλεια»
και τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας
Δημοτική Πινακοθήκη Καβάλας
13/11/2018 – 5/12/2018
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν η πραγματική Ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μια παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος.
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται από τις ονομασίες πλοίων, όπως Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις κ.ά. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνιά της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καΐκια, τα Μπρίκια, οι Γολέτες κ.ά. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Ο Ορίζοντας Γεγονότων με πνεύμα ευθύνης και σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, καλεί σε μία μεγάλη Έκθεση ενεργοποίησης ευαισθητοποίησης και διάσωσης των μικρών αλιευτικών.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ενώ παράλληλα έχουν διοργανωθεί δύο κύκλοι ομιλιών με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, ειδικών και ιστορικών τέχνης (ΑΣΚΤ, Δημ. Πιν. Πειραιά). Η έκθεση προγραμματίζεται να συνεχίσει το ταξίδι της σε μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως ακριβώς και τα παραδοσιακά σκάφη μας πρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους...
Επιμέλεια
Φαίη Τζανετουλάκου, Τζίμης Ευθυμίου, Διαμαντής Σταγγίδης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Καβάλα: «Τα Καΐκια που Πληγώναμε»
12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ομαδική έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» διοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας, η «Δημωφέλεια», ο «Ορίζοντας Γεγονότων» και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας».
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της αναγκαστικής καταστροφής των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος δυστυχώς, εδώ και τρείς δεκαετίες, χάνεται η κληρονομία της «θαλασσινής αρχιτεκτονικής». Μαζί με τα καΐκια που καταστρέφονται περνούν στη λήθη και τα αποτυπώματα της συνύπαρξης της τέχνης με την καθημερινή εργασία των ψαράδων και τον συνολικό τρόπο ζωής των νησιωτών.
Η έκθεση θα λειτουργήσει στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας και θα διαρκέσει από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2018. Το κοινό θα μπορεί να της επισκέπτεται καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ (εκτός Σαββατοκύριακου). Την έκθεση στην οποία συμμετέχουν 64 εικαστικοί επιμελήθηκαν οι: Φαίη Τζανετοπούλου, Τζίμης Ευθυμίου και Διαμαντής Σταγγίδης.

«Τα καϊκια που πληγώναμε»: Η Τέχνη ανθίσταται στη λήθη…
Μια έκθεση άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση της Καβάλας, την ναυπηγική τέχνη, που θα αφυπνίσει συναισθήματα και αναμνήσεις
13|11|2018 | 18:54
Συνέντευξη παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης (13/11)η αντιδήμαρχος Καβάλας  Μαρία Φραντζεσκάκη και ο ζωγράφος  Διαμαντής Σταγγίδης και μέλος του Συνδέσμου Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, αναφερόμενοι στην  έκθεση με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώναμε» η οποία θα φιλοξενείται   στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Μαζί τους ήταν και αρκετοί συντελεστές της έκθεσης. Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εδώ και τρεις δεκαετίες, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής», όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.  Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Καβάλας, η «Δημωφέλεια», ο «Ορίζοντας Γεγονότων» και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.
Όπως δήλωσε η κ. Φραντζεσκάκη: «Είναι μια έκθεση πολύ διαφορετική απ’ αυτές που έχουμε φιλοξενήσει κατά καιρούς στην πόλη μας. Μια τέτοια έκθεση δεν μπορεί παρά να συγκινήσει και να προβληματίσει κάθε συμπολίτη μας που γεννήθηκε και μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα. Εικόνες καϊκιών στην παραλία μας, τα ψαράδικά μας, ποιος δεν θυμάται τα δίχτυα απλωμένα στην παραλιακή μας ζώνη;  Η έκθεση αυτή γεμίζει αναμνήσεις κάθε κάτοικο της πόλης που έχει δει τα Καλαφατιά, που αντιλαμβάνεται τον συνεχή αγώνα των καραβομαραγκών, όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να δημιουργήσουν και να διασώσουν τη ναυπηγική τέχνη που άνθισε στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, η Ελλάδα καταστρέφει τα σκαριά της, κάτι που είχαμε αναδείξει στο πανελλήνιο ναυτικό συνέδριο που είχαμε φιλοξενήσει τον Μάιο».
Ο  Διαμαντής Σταγγίδης από τη μεριά του υπογράμμισε: «αισθανόμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε και υλοποιήσαμε αυτή τη συνεργασία και να φέρουμε την έκθεση στην Καβάλα, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου και της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Θα τολμούσα να πω ότι η χρονιά αυτή είναι η πιο εικαστική χρονιά  της Καβάλας. Ανεβάσαμε τον πήχη στα εικαστικά της πόλης και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι».
Το «παρών» στη συνέντευξη  έδωσαν και ο Δημήτρης Ζορούδης, καθηγητής στο 1ο εργαστήριο ζωγραφικής του ΑΠΘ, ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου και η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός Τέχνης.
Ο Δημήτρης Ζουρούδης, καθηγητής στο 1ο εργαστήριο ζωγραφικής του Α.Π.Θ. σημείωσε: «Κυρίως είμαι φίλος των συντελεστών αυτής της διοργάνωσης. Η ερευνητική ομάδα ασχολείται πλέον με αυτό το θέμα και σε κάθε έκθεση ένας ή δυο συμμετέχοντες προέρχονται από την ερευνητική μας ομάδα».
Ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου είπε: «Είναι μια ανοιχτή συνάντηση ανάμεσα σε εικαστικούς, κυρίως, κι όχι μόνο καλλιτέχνες, εδώ και 11 χρόνια απ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε φορά καταπιανόμαστε με ένα θέμα το οποίο ακουμπά τον πολιτισμό και τη σκέψη ότι η Τέχνη δεν μπορεί να είναι κλεισμένη στον εαυτό της, αλλά να βοηθά να μοιράζονται συναισθήματα έκφρασης, επικοινωνίας και συνύπαρξης. Μια παράδοση, αυτή των καϊκιών, απειλείται, όχι μόνο από τον μαρασμό της παραδοσιακής αλιείας, αλλά και επιβεβλημένα, μέσα από κάποιο, ίσως όχι καλά φτιαγμένο νόμο της Ε.Ε. Από το 1994 έως σήμερα έχουν καταστραφεί 12.500 καΐκια και αυτή τη χρονιά οι προδιαγραφές  μιλάνε για 763 καΐκια. Καταστρέφοντας ένα καΐκι, καταστρέφουμε την περηφάνια μας, κόβουμε τις ρίζες μας, την παράδοσή μας».
Τέλος η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός Τέχνης δήλωσε: «Είναι η πρώτη μου φορά στην Καβάλα, μια υπέροχη πόλη. Η Τέχνη δίνει αγώνα ενάντια στη λήθη. Για εμάς τους θεωρητικούς, είναι ένα παράθυρο της ζωής και της καθημερινότητας. Αυτή τη φορά η Τέχνη πηγαίνει προς τα πίσω και προσπαθεί να διασώσει το παρόν, αλλά και το μέλλον. Μια απρόσωπη δύναμη προσπαθεί να εξομοιώσει τα πάντα, δημιουργώντας τον άνθρωπο – μηχανή. Η Τέχνη οφείλει να διαφυλάξει τον ανθρωπισμό μας. Μέσα από αυτήν την έκθεση να γίνει η αρχή μιας αφύπνισης, γιατί η Τέχνη είναι αφύπνιση. Τα καΐκια είναι έργα τέχνης και οι άνθρωποι από το Καρνάγιο της Καβάλας  μου είπαν ότι δεν υπάρχει λογική στην καταστροφή αυτών των καϊκιών».
Στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» συμμετέχουν οι ζωγράφοι :
Ρένα Αβαγιανού,  Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου, Όλγα Ανδρικοπούλου, Ανδρουτσάκης Στάθης, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν,  Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου,  Γκάρστεα Έλενα, Μαρία Δουκάκη, Τζίμης Ευθυμίου, Δημήτρης Ζουρούδης,  Ιωάννα Ζηκίδου, Μαριλένα Ζολώτα, Τόνια Καπλάνη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Νίκος Ποδιάς, Μαίρη Κουζάρη, Γιώργος Κουκμάς, Ανδρέας Λάσκαρης, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Λυδία Μαργαρώνη, Τάσος Μπαμπάσης , Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη. Γιώργος Μπουζούνης, Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σεργιος Παππάς, Πολυχρονιάδη Μαρία, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου, Γιάννης Σκαρλάτος, Χρυσούλα Σκεπετζή,  Βάσω Σοφρά, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιορδάνης Στυλίδης, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Αθηνά Χανιώτη,  Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης,  Ιωάννα Χριστάκου.
Η έκθεση θα λειτουργεί  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από σήμερα  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά 10 -1 το μεσημέρι  και 6-9 το βράδυ, εκτός Σαββατοκύριακου.

Ο Δήμος Καβάλας, η «Δημωφέλεια», ο «Ορίζοντας Γεγονότων» και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, διοργανώνουν ομαδική έκθεση με τίτλο: «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Το δελτίο Τύπου αναφέρει σχετικά: «Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής», όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2018 (ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-13.00 και 18.00-21.00, εκτός Σαββατοκύριακου).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σχόλια