Σ’ αυτό το τεύχος ο «Ε» έχει τη χαρά να παρουσιάσει τη συνέντευξη ενός ξεχωριστού ανθρώπου και αφιερωμένου δημιουργού. Αρχιτέκτονας, εξειδικευμένος στην παραδοσιακή ναυπηγική, ο δρ Κώστας Δαμιανίδης είναι ένας άνθρωπος ευγενής, σεμνός, ιδεολόγος, με χιούμορ.
Ένας άνθρωπος που θα ήθελες να τον έχεις φίλο, σήμερα που κι αυτή η αξία έχει ευτελιστεί σε σχέσεις ιδιοτελείς. Τι κι αν ο θείος Πλάτων με πάθος υποστηρίζει ότι η φιλία υφίσταται ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά της...
Ο δημιουργός, όμως, γίνεται γνωστός μέσα από το έργο του. Και ο δρ Κώστας Δαμιανίδης έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο όσον αφορά έναν από τους πιο ζωντανούς παραγωγικούς κλάδους στη νεότερη Ελλάδα ως τις αρχές του 20ού αιώνα: την ξυλοναυπηγική.
Έχει συγγράψει βιβλία, έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, μεταξύ άλλων,του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του Μουσείου Μπενάκη, έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές αποτυπώσεις καϊκιών, έχει καταγράψει μαρτυρίες παλιών καραβομαραγκών…
Και σήμερα διαθέτει ένα πολύτιμο αρχείο για την ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική, αποτέλεσμα της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα αρχείο το οποίο αξίζει και επιβάλλεται να διασωθεί. Γιατί όχι στο πρώτο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών που ετοιμάζεται στη Σάμο!

συνέχεια στην πηγή:

Σχόλια