Εγκαίνια αύριο της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε»

Εγκαινιάζεται αύριο στις 8 μ.μ. στο Νέο επιβατηγό σταθμό του λιμανιού του Βόλου, η έκθεση “Τα καϊκια που πληγώναμε” με τη συμμετοχή και τοπικών καλλιτεχνών. Την έκθεση διοργανώνουν οι φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, την Ιστορικό Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και το Δίκτυο Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων».  
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή όπως επισήμανε η επιμελήτρια της έκθεσης Φαίη Τζανετουλάκου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Γιώργος Τοζίδης επισήμανε ότι με χαρά ο ΟΛΒ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο εικαστικό γεγονός με την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς όπως είπε προβάλλεται ένα σημαντικό κομμάτι τη ναυτικής μας παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόνισε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΟΛΒ η ενδυνάμωση των δεσμών του λιμανιού με την πόλη, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και της ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων  που έχουν ευπαθή θέση στην κοινωνία.
Η κ. Τζανετουλάκου επισήμανε ότι δεν θα έπρεπε σκάφη που έγιναν με μεράκι και πιστοποιούν την ναυτική παράδοση αιώνων να καταστράφονται αλλά να αξιοποιηθούν μουσειακά και τουριστικά “Η έκθεση ξεκίνησε σαν ημερίδα στις πλατφόρμες της Σχολής Καλών Τεχνών και  τελικά οι καλλιτέχνες μας έδωσαν έργα και κάναμε μία έκθεση στον Πειραιά όπου εκεί η δημοτική αρχή είπαν θα διασώσουν 20 σκαριά. Συνεχίσαμε στην πινακοθήκη Καβάλας που μας αγκάλιασαν πολύ, είδαμε το τοπικό καρνάγιο, πήραμε συνεντεύξεις και μαρτυρίες από παλιούς ναυτικούς που παρουσιάζονται σε ένα υπέροχο βίντεο που θα παρουσιαστεί στην έκθεση εδώ στο Βόλο. Ο επόμενος σταθμός της έκθεσης ήταν η Ιερισσός και εκεί ευαισθητοποιήσαμε και σχολεία και τώρα έχουμε προτάσεις από σχολεία να δουλέψουν πάνω σε αυτή την έκθεση”. Είναι βασικό τόνισε οι πολίτες να γνωρίζουν την παράδοσή τους και να συνδέονται οι λαοί μέσα από κοινές παραδόσεις.

συνέχεια στην πηγή:

Σχόλια